Agathum

Tervislik Vahemere köök – 4 põhjust, miks süüa oliive!

Home  >>  Blogipostitused  >>  Tervislik Vahemere köök – 4 põhjust, miks süüa oliive!

Tervislik Vahemere köök – 4 põhjust, miks süüa oliive!

On november 25, 2017, Posted by , In Blogipostitused, With No Comments

Kuna Eesti asub Vahemerest kaugel, võib suurepärase Itaalia-stiilis suupistelaua katmine nõuda vahel omajagu peamurdmist. Otsustusprotsessi lihtsustamiseks on Da Vinci e-poes olemas aga otse Itaaliast pärit Madama Oliva tootesari. Sellest tootesarjast võib leida nii suuri mahlaseid lauaoliive (table olives) kui maitseküllaseid päikesekuivatatud tomateid, kappareid, artišokisüdameid ja marineeritud küüslauku, mis löövad särama iga itaaliapärase toidukorra.

Itaalia kombe kohaselt piisab suurepäraseks toiduelamuseks vähesest, aga väga kvaliteetsest toorainest. Seesama põhimõte iseloomustab kahtlemata  ka Madama Oliva tootesarja esindajaid. Tootesarja säravaimaks näiteks on kindlasti Madama Oliva oliivid. Tegu on tõeliste meistriteostega, sest juba Madama Oliva missioon võtab ühe lausega kokku ettevõtte tunded ja püüdlused kvaliteedi suunal. „Oliivid on meie kirg,“ kuulutab Madama Oliva uhkelt.

Öeldakse, et oliivid on üks „pühast kolmainsusest“ ehk üks kolmest Vahemere köögi põhitoiduainest –  seda koos viinamarjadega, millest toodetakse veini, ja nisuga, mis on saia ja pastatoodete põhiliseks tooraineks. Oliivide ettevalmistamine selleks, et need meie toidulauale jõuaksid, nõuab aga suurt hoolt ja pühendumist. N-ö lauaoliivideks jõuab üldse saada ainult 10% maailmas toodetud oliividest, ülejäänud 90% pressitakse oliiviõliks.

Väärtuslike, söögiks valitud oliivide teekond meie lauale saab tihti alguse juba pooltoorena. Eristatakse tooreid ehk rohelisi, pooltooreid (tihti punakat-pruunikat tooni) ja küpseid ehk musta värvi oliive. Enamus oliive on peale korjamist aga kibeda maitsega, mille eemaldamiseks hoitakse neid teatud aja soolvees. Tihti töödeldakse oliive ka aluseliste ühenditega, mille toimel lagunevad oliivis kibedamaitselised ühendid. Samal ajal toimub oliivides ka kerge fermentatsiooniprotsess, mis annab neile iseloomuliku meeldiva maitse ja lõhna.

Da Vinci tootevalikusse kuuluvad nii mahedad ja magusapoolsed suured Castelvetrano-stiilis oliivid, suured ja pehme maitsega mustad ja rohelised Cerignola oliivid ja õrnalt magusa maitsega Giganti suured rohelised oliivid. Need kõrge kvaliteediga lauaoliivid sobivad suurepäraselt nii luksuslikule suupistevaagnale, juustutaldrikule kui Martini-klaasi. Oliivid sobivad ideaalselt maitset lisama ka salatitele ning itaaliapärastele panini-võileibadele, pastatoitudele ja riisiroogadele.  

Lisaks suurepärasele maitsele omavad oliivid mitmeid häid mõjusid ka meie tervisele. Toome järgnevalt ära mõned olulisemad.

  • Oliivid sisaldavad hulgaliselt monoküllastamata rasvhappeid, mida seostatakse põletikuvastase ja südamehaigusi ennetava toimega.
  • Oliivid on head E-vitamiini allikad. E-vitamiin aitab tugevdada veresoonte seinu ning on ka antioksüdant, aidates pidurdada rakkude vananemisprotsessi.
  • Oliivid on ka head raua, vase ja kaltsiumiallikad. Rauda ja vaske kasutatakse meie kehas näiteks vereloomes hemoglobiini sünteesimisel ja seeläbi ka keharakkude varustamises hapnikuga.
  • Oliivid sisaldavad lisaks E-vitamiinile ka hulgaliselt teisi antioksüdante. Antioksüdandid on toidust saadavad ühendid, mis aitavad hoida meie keha krooniliste haiguste eest.

Tippkvaliteediga oliivide kõrval pakub Madama Oliva tootesari nautimiseks ka teisi klassikalisi Itaalia külmlaua sümboleid: kappareid, marineeritud küüslauku, artišokisüdameid ja päikesekuivatatud kirsstomateid. Vahemere köögile iseloomulikult kannavad ka need toiduained mitmeid tervisesõbralikke omadusi:

  • Küüslauk on vast üks tuntumaid maitsetaimi, mis on omane nii põhjamaadele kui vahemeremaadele ning mida teatakse selle tervist toetavate omaduste poolest. Küüslauk soodustab seedimist, tõstab toonust ning toimib antiseptikuna. Muuseas, küüslauk omab ka vererõhku alandavat toimet, mistõttu mõjub soodsalt kõrgvererõhutõve korral. Ühtlasi on küüslauk hea seleeni allikas.
  • Kapparid tekitavad isu ja kergendavad seedimist. Nad sisaldavad kibedamaitselist ühendit glükosiidi, mistõttu omistatakse kapparitele ka toniseerivat ja diureetilist (kehast vett väljaviivat) toimet.
  • Artišokk soodustab sapieritust, tõstab isu, puhastab verd, mõjub hästi maksale ning on mürkaineid väljutava ja samuti diureetilise toimega. Artišokk sisaldab ka rohkelt kaaliumi ja magneesiumi, mida vajame normaalseks närvitalitluseks.
  • Päikesekuivatatud tomatid ergutavad söögiisu, hoolitsevad mitmekülgselt meie südame- ja veresoonkonna tervise eest ning aitavad keha puhastada mürkainetest. Tomatid on head A-vitamiini eelühendite – karotenoidide – allikaks, mis toimivad meie kehas ka antioksüdantidena.  

Koos moodustavad oliivid, kapparid, marineeritud küüslauk ja artišokk ning päikesekuivatatud tomatid ideaalse Itaalia suupistetaldriku põhituumiku ning sobivad suurepäraselt ka eelroaks. Oleme oma kodulehel ära toonud ühe nägemuse itaaliapärasest suupistevalikust, mida õhtul veini kõrvale nautida: http://davincifood.ee/a-choice-of-italian-snacks/ .

Madama Oliva suurepärased oliivid ja teised komponendid täiuslikuks itaaliapäraseks veiniõhtuks või kokteilipeoks leiad Da Vinci Food e-poest: http://davincifood.ee/e-pood/


Blogipostitus ilmus veebilehel davincifood.ee

Comments are closed.